NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Δεν είναι ο κορονοϊός: Οι εργαζόμενοι απλά δεν θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία

Δεν είναι ο κορονοϊός: Οι εργαζόμενοι απλά δεν θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία

Αν και η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την τηλεργασία, με τους εργαζόμενους ανά τον κόσμο να καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι τους και να εργαστούν από αυτό, φαίνεται πως ο COVID-19 γίνεται ολοένα και λιγότερο ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι επιλέγουν αυτό το μοντέλο εργασίας. Όπως φαίνεται, απλώς... τους αρέσει.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, περίπου έξι στους δέκα (59%) εργαζόμενους στις ΗΠΑ που λένε ότι οι δουλειές τους μπορούν να γίνουν από το σπίτι, εργάζονται από αυτό συνεχώς ή για τον περισσότερο χρόνο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών (83%), σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, αναφέρει ότι δούλευε από το σπίτι ακόμη και πριν αρχίσει να εξαπλώνεται η παραλλαγή «Όμικρον» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από τα στατιστικά που καταγράφονταν τον Οκτώβριο του 2020, όταν το 71% όσων διέθεταν θέσεις εργασίας που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από το σπίτι, δούλευαν από αυτό συνεχώς ή τις περισσότερες φορές, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από το 23% που δήλωνε ότι είχε υιοθετήσει το μοντέλο της τηλεργασίας πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.

Η ώθηση για τηλεργασία έχει μετατοπιστεί σημαντικά από το 2020. Σήμερα, περισσότεροι εργαζόμενοι λένε ότι την υιοθετούν από επιλογή και όχι από ανάγκη. Μεταξύ εκείνων που διαθέτουν χώρο εργασίας έξω από το σπίτι, το 61% δηλώνει ότι επιλέγει να μην πάει σε αυτόν, ενώ το 38% λέει ότι εργάζεται από το σπίτι επειδή ο χώρος εργασίας είναι κλειστός ή δεν είναι διαθέσιμος για τους ίδιους. Νωρίτερα στην πανδημία, ίσχυε ακριβώς το αντίθετο: το 64% έλεγε ότι δούλευε από το σπίτι επειδή το γραφείο του ήταν κλειστό και το 36% επέλεγε να εργαστεί από το σπίτι.

Για όσους έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας αλλά επιλέγουν να εργάζονται κυρίως από το σπίτι, οι λόγοι έχουν αλλάξει από το φθινόπωρο του 2020. Λιγότεροι αναφέρουν ανησυχίες σχετικά με την έκθεση στον κορονοϊό, φτάνοντας στο 42% σήμερα έναντι 57% το 2020 - ποσοστό που δηλώνει ότι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που εργάζεται από το σπίτι όλο ή τον περισσότερο χρόνο. Και περισσότεροι λένε ότι η προτίμηση για εργασία από το σπίτι είναι ένας σημαντικός λόγος που το κάνουν (76% έναντι 60% το 2020).

Για τους εργαζόμενους που έχουν κάνει τη μετάβαση στην τηλεργασία, οι περισσότεροι βρίσκουν αυξημένη ισορροπία στη ζωή τους από αυτήν, αλλά ανακαλύπτουν πως προκαλεί πλήγμα στις σχέσεις με τους συναδέλφους. Παράλληλα, η εργασία από το σπίτι είναι μια σχετικά νέα εμπειρία για την πλειονότητα των εργαζομένων με δουλειές που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως – το 57% λέει ότι σπάνια ή ποτέ δεν δούλευε από το σπίτι πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Για όσους έχουν κάνει τη συγκεκριμένη μετάβαση, η επαγγελματική ζωή έχει αλλάξει σημαντικά. Οι περισσότεροι (64%) από αυτούς που εργάζονται τώρα από το σπίτι τουλάχιστον μερικές φορές και σπάνια ή ποτέ δεν το έκαναν πριν από την πανδημία, λένε ότι είναι πιο εύκολο να εξισορροπήσουν την εργασία με την προσωπική τους ζωή. Και πολλοί (44%) αναφέρουν ότι η εργασία από το σπίτι τους διευκολύνει να ολοκληρώσουν τη δουλειά και να τηρήσουν τις προθεσμίες, ενώ πολύ λίγοι (10%) λένε ότι αυτό έγινε πιο δύσκολο.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, το 60% των εργαζομένων με δουλειές που μπορούν να γίνουν από το σπίτι σημειώνουν ότι, όταν τελειώσει η πανδημία, εάν έχουν την επιλογή, θα ήθελαν να εργάζονται από το σπίτι για όλο ή για τον περισσότερο χρόνο της εργασίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο από το 54% που έλεγε το ίδιο το 2020. Μεταξύ εκείνων που εργάζονται αυτήν τη στιγμή από το σπίτι όλο ή τον περισσότερο χρόνο, το 78% λέει ότι θα ήθελε να συνεχίσει να το κάνει μετά την πανδημία, από 64% το 2020.

Οι εργαζόμενοι με δουλειές που μπορούν να γίνουν από το σπίτι και επιλέγουν να πάνε στο χώρο εργασίας αναφέρουν την προτίμηση και την παραγωγικότητα ως κύριους λόγους για τους οποίους σπάνια ή ποτέ δεν εργάζονται από το σπίτι. Έξι στους δέκα από αυτούς λένε ότι ένας σημαντικός λόγος που δεν επιλέγουν το σπίτι είναι ότι προτιμούν να εργάζονται στον χώρο εργασίας, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό (61%) αναφέρει ότι αισθάνεται πιο παραγωγικό στο χώρο εργασίας.

Περίπου οι μισοί που εργάζονται από το σπίτι για όλο ή για τον περισσότερο χρόνο και των οποίων τα γραφεία είναι κλειστά, λένε ότι θα αισθάνονταν άνετα να πάνε στον χώρο εργασίας τους εάν άνοιγε ξανά μέσα στον επόμενο μήνα. Ένας στους πέντε λέει ότι θα αισθανόταν πολύ άνετα να επιστρέψει στον χώρο εργασίας του και το 29% «κάπως άνετα». Τον Οκτώβριο του 2020, ένα μικρότερο ποσοστό εργαζομένων (36%) δήλωναν ότι θα ένιωθαν άνετα να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους μέσα στον επόμενο μήνα.

Οι περισσότεροι που δεν εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι (77%) δηλώνουν ότι είναι κάπως ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχει λάβει ο εργοδότης τους για να τους προστατεύσει από την έκθεση στον κορονοϊό, αλλά μόνο το 36% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο. Περίπου ένας στους πέντε που δεν εργάζεται αποκλειστικά στο σπίτι (22%) λέει ότι ο εργοδότης έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους να κάνουν εμβόλιο για τον COVID-19. Περίπου τα τρία τέταρτα (77%) λένε ότι ο εργοδότης τους δεν έχει απαιτήσει εμβολιασμό.

Ανεξάρτητα από το τι απαιτεί ο εργοδότης, το 30% αυτών των εργαζομένων πιστεύει ότι ο εργοδότης τους πρέπει να απαιτήσει την πραγματοποίηση εμβολιασμών, ενώ οι περισσότεροι λένε ότι δεν πρέπει (39% λέει ότι ο εργοδότης τους πρέπει να ενθαρρύνει αλλά όχι να απαιτήσει εμβολιασμούς και το 30% ότι ο εργοδότης τους δεν πρέπει να κάνει κανένα από τα δύο).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr